В ново проучване международен екип от 40 учени се фокусира върху

...
В ново проучване международен екип от 40 учени се фокусира върху
Коментари Харесай

Хората са надхвърлили 7 от 8 „безопасни граници за живот на Земята

В ново изследване интернационален екип от 40 учени се концентрира върху количественото установяване на рестриктивните мерки на животоподдържащите системи на планетата. Резултатите бяха отчайващи - човечеството е минало съвсем всички възможни граници на Земната система (ESB), което прави живота на планетата безвреден.

Изследователите са разкрили, че обществените и стопански системи, основани на нестабилен рандеман и ползване на запаси, водят до бързи промени, които подкопават тези системи, като по този метод тласкат Земята към неизбежна дестабилизация.

По време на проучването учените проучиха климата, биоразнообразието на планетата, прясната вода, разнообразни замърсявания на почвата, водата и въздуха, пише Daily Mail. Екипът продължи да разпознава безвредни и обективни ограничавания, които ръководят планетата, пазят други типове, понижават забележителните вреди за хората и поддържат приобщаващото човешко развиване.

Резултатите демонстрират, че не е нарушена ПДК единствено в една категория - аерозолни замърсители. Учените означават, че през днешния ден изменението на климата е надхвърлило справедливата си граница от 1°C, само че безвредната линия от 1,5°C над междинната световна температура в прединдустриалния интервал към момента е непокътната.

Според водещия създател на проучването, професор Йохан Рокстрьом от Потсдамския институт за проучване на въздействието върху климата, констатациите на екипа са много притеснителни, защото към този момент се усещат обилни „ обществени въздействия “. Изследователят също по този начин означи, че в 5-те оценени области няколко граници към този момент са били нарушени в световен и местен мащаб.

С елементарни думи, в случай че не настъпи навременна промяна, най-вероятният сюжет са повратните точки и широкообхватните въздействия върху човешкото богатство. Изследователите означават, че за човечеството е извънредно значимо да предотврати сходно развиване на събитията, в случай че в действителност желаеме безвредно бъдеще за себе си и бъдещите генерации.

През 2015 година държавите-членки на Организация на обединените нации се съгласиха да се обединят, с цел да лимитират повишението на световната температура до 1,5°C и да защитят биоразнообразието на 30% от сушата, морето и сладководните води. Сега откривателите стигнаха до извода, че сме извънредно надалеч от тези цели – в действителност човечеството даже не е на път към тези цели.

Изследователите на Земната комисия считат, че няма да можем да се доближим до постигането на тези цели, в случай че няма световна промяна. Освен това тези трансформации би трябвало да имат систематичен темперамент и да са свързани с икономическите, софтуерните и политическите фактори на деградацията на Земята.

Според съавтора на проучването, професор Джойет Гупта от университета в Амстердам, ключът към оцеляването и избягването на прекосяването на всички възможни граници е справедливостта. Поне това е заключението, до което стигна екипът и в този момент откривателите означават, че „ това не е политически избор, а нещо належащо за реализиране на планетарна непоклатимост “. Това се потвърждава от редица екологични оценки.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР